22 April 2017 samen uit.

Een gezellig dagje uit naar Aqua Zoo

Met een dierenverzorger/gids was het een leerzame dag.

2017 dagje uit naar Aqua Zoo

 

Verslag bezoek VVRS aan Aqua Zoo

Het is zaterdagochtend 22 april om 10.00 uur. In het noorden van Nederland, net buiten Leeuwarden waait een frisse wind. De zon probeert met alle macht door de wolken heen te breken maar deze lijken niet te willen wijken.

We staan hier bij de ingang van Aqua Zoo. Een dierentuin die zich richt op dieren die in en om het water leven in binnen- en buitenland. We worden hartelijk welkom geheten en mogen eerst even genieten van een kopje koffie met een heerlijke appelpunt. Het is fijn om elkaar weer te zien. Mooie en moeilijke momenten hebben zich voorgedaan sinds de laatste keer dat we elkaar zagen. Er is ruim de tijd om herinneringen op te halen en bij te praten.

Om 11.00 uur is het tijd voor het volgende deel van het programma. We verzamelen ons bij de hoofdingang en dierenverzorger Tim neemt ons mee het park in. We gaan naar buiten en worden verwelkomt door de zon die het gevecht met de wolken toch nog lijkt te gaan winnen. We lopen door de dierentuin richting de californische zeeleeuwen. Daar zal om half twaalf een voedershow worden gegeven. We moeten opschieten maar onderweg komen we al veel dieren tegen. De schildpadden laten zich nu nog niet zien, het is voor hen nog net te koud en ze zitten nog in hun winterslaap op de bodem van de schilpaddenvijver. Verderop is het al een drukte van jewelste. De parelhoenders stappen vrolijk door hun verblijf. Deze hoendersoort uit Afrika doet het goed hier in het hoge noorden. Het is een prachtig gezicht om de donkergrijze vogels met hun witte stippen te zien. In hetzelfde verblijf zit mevrouw aalscholver al op haar eieren te broeden terwijl haar man alles goed in de gaten houdt. Twee grote trompetzwanen komen uit het water om te kijken wat wij aan het doen zijn. Deze grote witte zwanen met hun karakterestieke zwarte snavel blijven hun hele leven bij elkaar. Dit koppel is nog niet zo lang bij elkaar en het is nog even afwachten of zij dit jaar al hun eerste nest zullen gaan bouwen. De imposante witte vogels houden ons goed in de gaten terwijl wij weer verder lopen richting de zeeleeuwen.

We lopen door het park dat een prachtige open structuur heeft. Er zijn praktisch geen hekken die het zicht belemmeren. Alle dierenverblijven worden door water van de paden gescheiden. Alleen waar het niet anders kan is een hek geplaatst.

Het park is van oorsprong een otterstation. Het ligt in een moerassig gebied waar de otters zijn gefokt en voorbereid op een leven in het wild. Mede door de inzet van dit park komt de otter nu weer in het wild voor in Nederland. Toen het otterproject zo succesvol werd afgesloten op deze locatie heeft het park zich omgevormd tot een dierentuin. Eerst heel kleinschalig en later werd het park steeds verder uitgebreid. Het moeraslandschap is altijd behouden en hierdoor heeft het park nu dus deze open en toegangkelijke sfeer.

Het verblijf van de zeeleeuwen is een mooie groot meer tussen de bomen gelegen. Hier en daar is een strand gecreeerd waar de zeeleeuwen kunnen zonnebaden. Op het strand waar wij bij staan zijn een aantal grote rotsen geplaatst. Dierenverzorgster Lisa luidt drie maal een bel en dat was het teken waar de zeeleeuwen op zaten te wachten. Vier dieren komen uit het water tevoorschijn en nemen plaats op de rotsen. Lisa legt uit dat de twee kleine zeeleeuwen jonge pubermannetjes zijn. Hun training is nog maar net begonnen. De andere twee heren zijn een stuk imposanter. Titus is een volwassen mannetje van meer dan 250 kilo. Rico is net iets kleiner maar ook nog behoorlijk groot. Lisa legt uit dat de zeeleeuwen niet getraind worden om kunstjes te vertonen. Het trainen van de dieren is noozakelijk om hun gezondheid goed in de gaten te kunnen houden en eventueel medische handelingen uit te kunnen voeren. Zeeleeuwen verschillen van zeehonden in hun bouw. Zeeleeuwen hebben twee grote sterke voorflippers waarmee ze zich voortbewegen. Hierdoor ‘lopen’ zij op het land met hun kop in de lucht. Zeehonden kunnen dit niet en bewegen zich voort op hun buik met de kop veel dichter bij de grond. Ook hebben zeeleeuwen uitwendige oren en zeehonden oorgaten. En natuurlijk zijn de zeeleeuwen een stuk groter. Ze eten wel beide vis en hier zijn ze dan ook dol op. De verzorgers voeren alle vier de dieren en houden hierbij in de gaten dat iedereen voldoende krijgt. Als één van de dieren geen zin heeft, dan worden ze met rust gelaten. Ze worden niet gedwongen tot het vertonen van hun kunsten. Imposant is het wanneer Titus helemaal rechtop zijn steen zit en zijn grove kop in de lucht gooit en luid begint te roepen. Rico wil meedoen en dan horen we ook meteen het verschil tussen de zware luide roep van de volwassen Titus en de wat hogere roep van de jongvolwassen Rico. Lisa maakt een gebaar waarna Rico zijn bek wijd openspert. Op deze manier kan het gebit worden geïnspecteerd. Ook worden er oogdruppels toegediend. Dit is noodzakelijk omdat deze dieren in zoet water leven terwijl ze in het wild vooral in zout water leven. De zoute vis die ze krijgen compenseert dit. Maar voor de benodigde extra vitaminen worden de oogdruppels toegediend. Als de vis op is, dan is de voorstelling voorbij. De verzorges tikken hun emmers drie maal tegen elkaar. Dit is het teken voor de zeeleeuwen dat de show voorbij is. Ze trekken een sprintje naar het water en duiken lekker in het water en beginnen te spelen. Wij gaan nu ook weer verder.

We lopen richting het kangaroo-eiland. In dit verblijf leven twee rode reuzenkangaroo’s en moeraswallaby’s. Het pad loopt dwars door het verblijf heen en je kunt heel dicht bij de dieren komen. Als je heel rustig bent, dan kun je de dieren zelfs aaien. De kangaroo’s doen waar ze goed in zijn, lekker luieren in de zon. De wallaby’s zijn iets actiever. Deze dieren houden zelfs van zwemmen alhoewel we ze dat vandaag niet zien doen. De schattige dieren zijn erg rustig en kunnen heel dicht benaderd worden wat naturlijk prachtige foto’s oplevert. Rustig lopen we verder naar het volgende verblijf. We steken een bruggetje over en zien vlak naast ons ineens een zeehond opduiken. De zeehonden leven in een groot meer waar we nu overheen kijken. Het zijn gewone zeehonden die ook in het wild in Nederland voorkomen. We zullen ze straks nog van dichtbij gaan ontmoeten.

Wij lopen nu eerst verder naar het gibbon-eiland. Hier leven twee withandgibbons, een boer en zus. Zij liggen samen in de zon elkaar te vlooien. Deze diersoort wordt in het wild ernstig bedreigd door de vernietiging van hun habitat en doordat er op ze wordt gejaagd voor hun vlees. Hun slanke uiterlijk is bedriegelijk. De dieren zijn extreem sterk. Dat is ook wel nodig om door de bomen te kunnen slingeren. Hun slanke ledematen zijn sterk gespierd, hun handen zijn net mensenhanden. Als we zo naar ze kijken, lekker genietend in de zon, dan zie je dat deze dieren heel dicht bij ons mensen staan. Gibbons zitten dan ook tussen de apen en de mensapen in en zijn uitermate intelligent. Heel jammer dat ze zo bedreigd zijn. Onze gids Tim legt uit dat Aqua Zoo samenwerkt met de stichting Wildlife. De opbrengst van de rondleidingen en het voer dat je overal langs de route uit automaten kunt halen komt geheel ten goede aan deze stichting. Zij zetten zich in voor het behoud van de leefgebieden van dieren waaronder de withandgibbons.

We lopen verder langs diverse dierenverblijvenmet verschillende diersoorten. We zien jufferkraanvogels, rode casarca-eenden, chinese kraanvogels, verschillende soorten ganzen, beverratten met hun grote oranje snijtanden, capibara’s, tapirs en uilen. De grote europese oehoe’s hebben een nest gebouwd en het vrouwtje zit te broeden. Het mannetje kijkt ons met zijn amberkleurige ogen aan. Een prachtig gezicht. Verderop horen we een hoog piepend geluid. Het zijn de kleine aziatische klauwotters. Deze kleine ottersoort is erg actief en ze roepen constant naar elkaar met hun karakterestieke hoge roep die wel wat lijkt op het piepen van een hondenspeeltje. De rode panda’s trekken zich niets van hun buren aan. Zij zitten onbeweegelijk hoog in een boom te slapen. Het zijn dieren die vooral in de schemer actief zijn en overdag dus lekker rusten in een boom.Verderop zijn de wasberen en stinkdieren wel actief. Zij scharrelen gezellig door hun verblijf heen, er zijn zelfs een paar wasberen aan het pootje baden.

Tim wordt nu afgelost door Gina, een vrijwilligster van stiching Wildlife. Zij zal ons verder begeleiden door de dierentuin. We lopen verder naar de ringstaartmaki’s. Ze zitten lekker met z’n allen tegen elkaar in de zon. De lange zwart-wit geringde staart om elkaar heengeslagen. Enkele dieren hebben jongen en het is een schattig gezicht om de kleintjes op de rug of buik van de moeder te zien zitten. Het is inmiddels al weer bijna één uur en we moeten weer terug naar het restaurant voor een welverdiende pauze. We lopen terug door het pinguin-verblijf met zwartvoetpinguins. Deze soort komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is ernstig bedreigd door de vervuiling die veroorzaakt wordt door de olie van de grote zeeschepen die langs de Zuidkaap varen. Het pad voert dwars door het verblijf van de pinguins en we moeten ze dan ook even laten oversteken zodat zij lekker kunnen gaan zwemmen. We gaan nog even snel naar binnen zodat we de geelborstkapucijnaapjes nog even kunnen bewonderen. Deze apen zijn door de Braziliaanse overheid in bruikleen gegeven aan het park. De prachtig goudgele borst van de apen steekt mooi af tegen hun donkerbruine vacht.

In het restaurant staat een heerlijke lunch op ons te wachten en kunnen we even bijkomen van de wandeling door het park en de vele indrukken. Na de lunch hebben we nog even de tijd om op eigen gelegenheid door het park te lopen. Om kwart voor drie worden we veracht bij de zeehonden voor een Meet & Feed. We lopen nog even langs de zeeberen, naar het verblijf van de Humboldtpinguins. Ook hier lopen we door het verblijf heen en de pinguins zijn net zo geïntereseerd is ons als wij in hen. Ze lopen je constant voor de voeten en proberen soms ook even te proeven of onze schoenen misschien eetbaar zijn. Erg leuk om zo dicht bij deze nieuwsgierige dieren te komen.

Verderop, in een binnenverblijf vinden we de reuzenotters. Zij doen hun naam echt eer aan, ze zijn reuachtig als ze helemaal rechtop staan. Ze bewegen zich ondanks hun afmeting toch erg sierlijk door het water heen. Verderop is het binnenverblijf afgesloten. Er wordt hier druk gewerkt aan het verblijf voor vier nijlkrokodillen die hier later dit jaar verwacht worden. Wij lopen verder naar het verblijf van de grootste dieren van deze dierentuin, de ijsberen. Zij zijn echt reusachtig. Hun pootafdruk is zo groot als een pizzabord. Aan die poten zitten grote scherpe klauwen waarmee ze op hun prooi jagen. We kunnen deze dieren van heel dicht bij bekijken waardoor hun afmeting veel indruk maakt. IJsberen hebben een zwarte huid zodat zij de warmte van de zon optimaal kunnen benutten. Doordat ze holle haren hebben isoleert hun vacht optimaal. Door deze holle haren lijken de ijsberen hier wat donkerder. In een omgeving met alleen maar ijs en sneew wordt het wit van de omgeving door de holle haren gereflecteerd. Hier ligt geen sneeuw en hierdoor lijken de beren dus wat donkerder.

Het is nu tijd voor onze ontmoeting met de zeehonden. Samen met verzorgers Tim en Stephanie gaan we met een vlot het zeehondenmeer op. De zeehonden komen heel dicht bij het vlot om gevoerd te worden. De gevlekte dieren zien er heel verschillend uit. Van donkergrijs tot lichtgrijs en zelfs bijna kastanjebruin. Allemaal met zwarte vlekken. Heel mooi om te zien. In dit meer leven tien zeehonden waarvan er mogelijk twee drachtig zijn. Als de vis op is, tikken de verzorgers driemaal met de emmers tegen elkaar. Net als bij de zeeleeuwen is dit ook hier het teken dat het voeren voorbij is. De zeehonden nemen met een sierlijke duik afscheid en zwemmen het meer op. Wij gaat weer terug aan land en op weg naar het restaurant.

Onder het genot van een kopje koffie praten we nog even over de vele indrukken die we vandaag hebben opgedaan. De dag is omgevlogen en het weer is gelukkig goed gebleven. Het was een leerzame en leuke dag hier in Aqua Zoo en we gaan dan ook met een voldaan gevoel weer huiswaarts.