Muur Tegen Geweld "Het onbevattelijke", Lichtjesavond

Zaterdag 5 november 2016 in De Stapel (Gemeente De Wolden) Drenthe.

Hieronder de foto series een film en het verslag van de lichtjesavond

Bekijk hier de film van de brandende kaarjes, duur 5.30 minuten

Lichtjesavond 2016 Muur tegen geweld, Het Onbevattelijke

Lichtjesavond 2016 Muur tegen geweld, Het Onbevattelijke

Lichtjesavond 2016 Muur tegen geweld, Het Onbevattelijke

Verslag
Lichtjesavond 5 november 2016

Zaterdag 5 november heeft de VVRS voor het 4e jaar de “Lichtjesavond” bij het Nationaal Monument “Muur tegen Geweld” in De Stapel (Gemeente De Wolden) Georganiseerd voor alle nabestaanden van Geweldslachtoffers.
Dit werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Slachtofferhulp Nederland.

Vanaf 16.00 uur werden de nabestaanden verwelkomd in een prachtige en sfeervol ingerichte tent. Verder waren aanwezig: Burgemeester Gemeente De Wolden, Casemanagers Slachtofferhulp Nederland, Slachtoffer in beeld, bestuursleden FNG en Stichting Muur tegen Geweld.
Minister van Veiligheid en Justitie de heer Van der Steur was net als voorgaande jaren wederom afwezig op deze voor nabestaanden bijzondere bijeenkomst.

Na het welkomstwoord van Margreet Scholing (bestuurslid VVRS),
volgde: “Don’t know why”, gezongen door Karen Helmink.

Na de toespraken van de heer Sterkenburg, voorzitter VVRS en de heer Van Kleef, voorzitter FNG zong Karen Helmink “I Still Cry”. Tijdens een muzikaal deel van het lied werden de lichten in de tent gedoofd en waren door de ramen van de tent de contouren van het verlichte monument te zien. Echt een kippenvel moment, de lichtjes die tezamen met de vuurpotten en de fakkels het Monument de waardigheid gaf die het verdient.

Dichteres Jennie Lambers droeg haar speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht “KEIHARD” voor.

Nabestaande Helga De Ruijter De Wildt gaf aan dat het idee van een Muur tegen Geweld is ontstaan tijdens een Herdenking naar aanleiding van de moord op Andrea Luten. Zij was nauw betrokken bij de gesprekken met kunstenares Irene Fortuijn en de besluitvorming over het Monument.
Zij sloot haar toespraak af met “Imagine” van John Lennon, wat ook tijdens genoemde herdenking ten gehore werd gebracht.

Karen Helmink sloot het middagprogramma af met “Mag ik dan bij jou”.

Aansluitend een broodbuffet.

Nabestaanden en vrijwilligers hebben samen de 1.000 kaarsjes, vuurpotten en fakkels voor de lichtjesavond geplaatst en aangestoken. Buiten waren ook de geluiden van vogels en kikkers te horen met op de achtergrond een stromend beekje.

Na “If I needed You”, gezongen door Karen Helmink en Hans de Vries ging iedereen naar buiten. Tijdens het opstellen voor de tocht rond het Monument klonk uit het donker “Nella Fantasia”. De nabestaanden, genodigden en belangstellenden volgden de fakkeldragers naar de achterzijde van de muur, waar werd stilgestaan.
Op de heuvel achter het Monument in het licht van fakkels een toespraak van Cor Sterkenburg, voorzitter VVRS, die daarna de aanwezigen verzocht zich om te draaien met het zicht op het Monument.
Vanaf de voorzijde van het Monument verscheen Trompettist Melanie Huisman in het licht van fakkels, zij speelde: “Taptoe”, daarna 2 minuten stilte voor alle slachtoffers van geweld.

In de boog aan de achterzijde van het monument zongen Karen en Hans “Amazing Graze” van Elvis Presley.

Vervolgens ging het naar de voorzijde van het Monument, waar door mevrouw Meijer en mevrouw de Vries bij de naam “Het Onbevattelijke” een bloemstuk namens alle nabestaanden werd gelegd in een aan de onderzijde geopend hart. Nadat ieder VVRS bestuurslid 2 kaarsjes toevoegde aan het hart, werd deze gesloten.
Tijdens deze ceremonie was op de achtergrond de instrumentale versie van “The Rose” van Andr√© Rieu te horen.

De organisatie kan terugzien op een prachtige en waardige avond met droog en bijna windstil weer. Het was een zeer indrukwekkende en respectvolle lichtjesavond.

Margreet Scholing bedankte de vrijwilligers voor hun inzet bij de voorbereiding en tijdens de dag zelf.

De Pro Deo medewerking van:
Van den Hoonaardt (licht en geluid),
Karen Helmink en Hans de Vries(zang)
Rode Kruis afdeling Wolvega
werd door de organisatie zeer op prijs gesteld.

Catering: Flater Ommen