Leerzame dag 27 augustus 2016 Hunebedden

 

Leerzame dag, hunebedden.

Klik op onderstaande foto om ze allemaal te bekijken.

2016 Dagje uit

Lezing: Archeologe Bianca Klijnstra

Verslag bijeenkomst Havelte
zaterdag 27 augustus 2016

Vanaf 10.00 uur verzamelden de leden zich in de Bospub van Theehuis
’t Hunebed te Havelte aan de rand van natuurgebied “Het Holtingerzand”.
Na de ontvangst met koffie en een lekkernij werden de aanwezigen uitgenodigd om plaats te nemen in een oude legertruck(YA616), voor een informatieve rit door “Het Holtingerzand”.

De rit leidde ons langs:
- de nieuwe schaapskooi, hier werden een aantal schapen geschoren.
- een hangar van een Duits vliegveld uit WO II, die door toedoen van het verzet nooit in gebruik is geweest. De vele bomkraters in het gebied herinneren aan de bombardementen die iedere keer bij het gereedkomen werden uitgevoerd.
- Via modderige paden, waar de truck moeiteloos door reed, kwamen we aan op de Havelterberg. Een stuwwal uit één van de ijstijden die Nederland kende. Van hieruit hadden we een prachtig uitzicht over de omgeving met uitgestrekte paarse heidevelden, vennen en natuurlijk de alom bekende Hunebedden van Havelte.
- Na een rit over de hei stopten we bij een hoogveen ven, dat een aantal jaren geleden in de oude staat is teruggebracht. Van hieruit waren de contouren van een 2e startbaan van het vliegveld nog zichtbaar in het landschap. Tijdens deze stop werden de meegebrachte hapjes en drankjes genuttigd.
- Via een route door bos en moerasgebied kwamen we aan bij zandverstuiving “Het Holtingerzand”, die helaas voor een groot deel is overwoekerd door gras en struiken. Deze wordt op termijn ook in de oude staat teruggebracht.

Bij terugkomst in de Bospub was er gelegenheid om een drankje te nuttigen en voor de liefhebber was er gelegenheid om te midgetgolven.
Aansluitend een uitgebreid warm en koud buffet.

Na het buffet was het tijd voor onze gastspreker, Archeologe Bianca Klijnstra.
Zij nodigde de aanwezigen uit om met haar mee te gaan naar de beide Hunebedden van Havelte. Hier gaf zij een uitgebreide uitleg over het ontstaan van de Havelterberg en de Hunebedden. Deze lezing is als bijlage toegevoegd op hierboven.
Een treffende uitspraak van haar was:
Vroeger stonden er mensen bij deze Hunebedden om hun geliefden te gedenken, net als wij bij het gedenken van onze geliefden.

Bij terugkomst was er gelegenheid van een drankje en een ijsje, lekker bij het prachtige warme weer.
Voorzitter Cor Sterkenburg nam van de gelegenheid gebruik om de laatste nieuwtjes met de aanwezigen te delen en iedereen te bedanken voor hun komst.

Als bestuur kunnen we terugkijken op een prachtige en informatieve dag.