2014 De eerste naamplaatjes op Muur Tegen Geweld "Het onbevattelijke".

Zaterdag 25 mei 2014, foto's en toespraak

naamplaatjes mtg 2014
klik op de foto voor meer...

25 mei
Hieronder de korte toespraak voorafgaand aan het bevestigen van de eerste namen op de muur tegen geweld "Het Onbevattelijke".

voorzitter VVRS Cor Sterkenburg

Geachte aanwezigen,
Vandaag is een dag met grote betekenis, een dag met pijn, herinneringen, emoties,.. en een stukje verwerking.
Vanaf vandaag draagt “zij” de namen van hen die ons op zo`n wrede en brute wijze zijn ontnomen. Zij zullen ons helpen om door te gaan, door er te zijn, in onze gedachten en manier van leven.

Het monument, de muur is een stevig bouwwerk steunend op een fundament, die mede bestaat uit saamhorigheid, trots en doorzettingsvermogen. “Zij” heeft er mede toe bijgedragen dat de lotgenotenorganisaties VOVK, ADS en VVRS samen de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, hebben opgericht. De drie lotgenotenorganisaties, verenigd in de FNG, zijn vastberaden om de rijen te sluiten en te streven naar een verbetering van de positie van nabestaanden van geweldslachtoffers. De FNG voelt zich een morele eigenaar van het monument.

Het monument is stabiel en grillig van vorm, gebogen, klaar om de stormen te trotseren, net of wil “zij” aangeven kom in mijn armen en “wij” zullen je beschermen, je staat er niet alleen voor. Een monument dat hopelijk bijdraagt aan het algemeen belang om het geweld tot staan te brengen, en hen te herdenken en te gedenken, die staan voor een wereld met respect. Het monument draagt het allemaal in zich, een monument die vandaag zijn waardigheid weer terug krijgt, na een zeer lange periode van strijd, die erg veel inzet en geduld heeft gekost.

Een strijd die onwaardig is voor het monument.
Ook de gevoelens van zeer velen moesten plaats maken voor verstand, om een diep gekoesterde wens ten uitvoer te brengen. Zonder iemand te kort te doen, wil ik al diegenen die alles hebben gegeven om die diep gekoesterde wens te realiseren, van harte bedanken voor hun tomeloze inzet.

Onbevattelijk:
Een tragische gebeurtenis vrijdag 16 mei, die ons allen diep heeft geroerd, het plotseling overlijden van Herma Kooistra. Zaterdag 10 mei jl. was Herma nog druk in de weer om de omgeving van het monument netjes te maken voor deze dag. Herma leefde intens naar deze dag toe, maar helaas is Herma ons ontvallen. Een vraag is nu beantwoord, een mens kan overlijden door immens verdriet.
Op verzoek van de familie geen condoleance, wilt u toch iets doen stuur een kaart, adres is bekend bij het secretariaat van de VVRS.

Tot slot wil ik de wens uitspreken dat het monument "Het Onbevattelijke" de namen vol trots en fier zal dragen tot in lengte van dagen.

Ik dank U voor de aandacht en wens u een waardige dag.