2014 Allerzielen, Muur tegen geweld "Het onbevattelijke" in het licht

Muur Tegen Geweld "Het onbevattelijke" in het licht zaterdag 1 november 2014

Hieronder de foto's van het bevestigen van nieuwe naamplaatjes en Muur tegen geweld in het licht.

2014 Muur tegen geweld in het licht, allerzielen

hier een film van de gebeurtenissen van deze dag.

Joes Kloppenburg op Muur tegen Geweld
Joes Kloppenburg

DE WIJK -

De Muur tegen Geweld in De Wijk telt sinds zaterdag zeventig naamplaatjes van kinderen en volwassenen die door geweld om het leven zijn gebracht. Door nabestaanden zijn duizend kaarsjes aangestoken om de slachtoffers te gedenken. Het Nationaal Monument in De Stapel bij De Wijk is in 2011 door toenmalig koningin Beatrix geopend. Elke eerste zaterdagavond van november wordt de muur in het licht gezet.
Zaterdagmiddag zijn elf nieuwe naamplaatjes aangebracht. Ook de ouders van Joes Kloppenburg hebben een gedenkplaatje aangebracht. Hun zoon riep: Kappen Nou! toen hij bij het verlaten van een café in Amsterdam toevallig getuige was dat een zwerver in elkaar werd geslagen. Een vechtersbaas keerde zich tegen hem. Joes Kloppenburg werd zo hard geslagen en geschopt dat hij stierf aan zijn verwondingen.

Jan Kloppenburg (77) legt uit wat de betekenis is van het ontwerp van het gedenkplaatje met daarop de naam, geboortedag en sterfdag van hun zoon. "Deze zonnebloem is een symbool van hoop, dat onze zoon niet voor niets is gestorven. De rafelige rouwrand is het symbool van ons verdriet." Het geruchtmakende geweldsmisdrijf was in 1996.

1 november 2014 toespraak cor Sterkenburg (voorzitter VVRS)
Geachte aanwezigen,
Vandaag 1 november staan wij opnieuw bij het monument het Onbevattelijke om het licht te ontsteken, als teken voor hen die ons op een wrede wijze zijn ontvallen.
Het licht is als een baken, je zou willen dat het een soort landingsbaan is, waarmee wij willen zeggen kijk, hier zijn we, we zijn dichtbij en het is veilig hier, dit is het licht dat wij soms ontberen.
Zij die ons zijn ontvallen helpen ons op deze wijze om sterk te zijn, een fundament, waarop wij het leven verder opbouwen.

De naam van het monument “Het onbevattelijke” betekent ook grondeloos, dat is tevens hetgeen er gebeurde toen het onheil toesloeg, de grond zakt onder je voeten vandaan. Steeds als er weer iets gebeurd voel je het weer. Je zou denken wat zijn de mensen hardleers. Geweld lijkt te zijn ingeburgerd in onze maatschappij.

Door hier te zijn geven wij samen met diegene die ons zijn ontvallen, een duidelijk teken af, ...een knetterhard  signaal zo van, ... kijk naar mijn plaatje op het monument, kijk wat er gebeurd als geweld normaal wordt.

Verder wil ik benadrukken dat we veel hebben verloren maar ook veel hebben gewonnen, kijk om je heen en zie, ... zij allen steunen je om het zware verlies te dragen, kijk vervolgens omhoog met de stralen van het licht naar de dierbaren, zij zullen zeggen, “ik ben trots op je”.

Geachte aanwezigen, ik wens U allen een gedenkwaardige avond, die in het teken zal staan van het licht, waardigheid en... een aanklacht tegen het toenemende geweld.

Een avond in het teken van licht.
Het licht dat U allen verder zal dragen.
Door alle dagen van de kalender.
Dank voor Uw aanwezigheid en aandacht.

Verslag van 1 november 2014
Plaatsen naamplaatjes en lichtjesavond.

In 2013 vond voor de eerste keer de lichtjesavond plaats bij het monument. Gelet op de waardige en respectvolle herdenking is er al snel besloten om dit in 2014 te herhalen. Na de voorbereiding, waarin veel werk is verzet door de werkgroep kwam de dag snel dichterbij. In overleg met het bestuur van Nationale Stichting Muur tegen Geweld is besloten om het aanbrengen van naamplaatjes en de lichtjesavond samen te voegen.

Door de vrijwilligers werden vanaf 12.00 uur de 1.000 kaarsjes en vuurpotten geplaatst voor de lichtjesavond.

Op het terrein stond een prachtige en sfeervol ingerichte tent. 15.45 uur was het tijd voor het officiële deel van de middag. Na toespraken van Ieke Verveld en Jur Stavast, bestuurleden van NSMG en een muzikaal intermezzo, gingen de nabestaanden naar het Monument voor het bevestigen van de 11 naamplaatjes. Hierbij werd o.a. het naamplaatje van Andrea Luten aangebracht. Naar aanleiding van de moord op Andrea ontstond het idee voor het bouwen van de Muur tegen Geweld. Na het aanbrengen van de naamplaatjes werden alle 70 namen die op het monument staan genoemd door Staatsecretaris Teeven, Burgemeester De Groot (Gem. De Wolden) en vertegenwoordigers van NSMG en lotgenoten organisatie ADS, VOVK en VVRS, verenigd in de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Hierna werden bloemen gelegd namens Justitie, Gemeente de Wolden, Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers en Nationale Stichting Muur tegen Geweld.

Na de ceremonie ging een ieder terug naar de tent waar men aandachtig luisterde naar de toespraak van de heer Teeven, die aan het eind van zijn toespraak de microfoon aan de heer Elffers (voorzitter NSMG) gaf voor een belangrijke mededeling. Een lang gekoesterde wens van de nabestaanden komt uit. Justitie stelt geld beschikbaar voor het verwijderen van het grind in en rond het monument en voor verdere aankleding van het terrein. De middag werd afgesloten met een hapje en een drankje.

De vrijwilligers begonnen 16.00 uur met het aansteken van de 1.000 kaarsjes en de vuurpotten.

Om 17.30 uur werd de organisatie overgenomen door VVRS voor het verzorgen van de lichtjesavond. Voor aanvang van het door cateringbedrijf van 't Hooge uitstekend verzorgde buffet, werd "The Rose" gezongen door zangeres Ytsje Conradi. Zij werd op piano begeleid. Het geluid werd de gehele dag verzorgd door Peter van den Hoonaardt.

Door de ramen van de tent waren de contouren van het verlichte monument te zien. Echt een kippenvel moment waren de lichtjes die tezamen met de vuurpotten en de fakkels het Monument de waardigheid gaf die het verdient. Tijdens het lied " Mag ik dan bij jou" van Claudia de Breij, gezongen door Ytsje ging iedereen naar buiten. Na het opstellen voor de tocht rond het monument klonk uit het donker "Nella Fantasia", gezongen door Il Divo. De nabestaanden volgden de fakkeldragers naar de achterzijde van de muur, waar werd stilgestaan. Bij het licht van de fakkels werd door Bianca Klijnstra het gedicht "De Muur" van Jennie Arends voorgedragen. Daarna sprak VVRS Voorzitter Cor Sterkenburg de aanwezigen toe, gevolgd door 1 minuut stilte. Vervolgens ging het naar de naam van Judith Lute, waar moeder Joke Lute een gedicht voordroeg. Bij het licht van de fakkels gingen we terug naar de tent waar Ytsje "Candle in the wind" zong. De heer Crielaars, Directeur Slachtofferhulp Nederland sprak als laatste de aanwezigen toe. Het was een zeer indrukwekkende en respectvolle lichtjesavond.

Na afloop werden de vrijwilligers bedankt voor hun inzet bij de voorbereiding en tijdens de dag zelf. De Pro Deo medewerking van Peter van den Hoonaardt (geluid), Ytsje Conradi (zang), de pianiste en de beide EHBO'ers van Rode Kruis afdeling Wolvega werd door de organisatie zeer op prijs gesteld.

 

Hieronder een foto van het voorwerk opdat de lichtjes tijdens het aansteken sneller gaan branden.

muur in het licht